Historische Dressuur en Rossfechten

Interesse in historische dressuur? Of nieuwsgierig naar rossfechten/schermen te paard? Middels verschillende activiteiten zoals open trainingen, clinics en demonstraties blazen wij de historische rijkunst nieuw leven in. Klik hier voor onze agenda.

Interested in historical dressage? Or curious about rossfechten/mounted fencing? Through various activities such as open training sessions, clinics and demonstrations, we bring the historical art of riding back to life. Click here for our activity schedule.

Historische Dressuur

De rijkunst kent in Europa een lange geschiedenis. Hoewel men tegenwoordig het onderscheid maakt tussen modern en klassiek rijden, is de huidige definitie van klassiek eigenlijk behoorlijk modern. In de historische rijkunst zoals wij die beogen gaan we uit van de wijsheden van de oude meesters zoals Pluvinel, de la Guérinière en Ridinger. Zij beoefenden dressuur vanuit een praktisch en toegepast perspectief, omdat zij leefden en schreven in een tijd waarin het paard nog een actieve rol op het slagveld vervulde. Hiertoe waren dapperheid, verzameling en gehoorzaamheid essentieel – elementen die ook in huidige arbeidsdressuur disciplines zoals bijvoorbeeld working equitation, veedrijven en trail een grote rol spelen.

De historische dressuur omvat een groter scala aan oefeningen dan de wedstrijddressuur – zo worden binnen deze manier van rijden de scholen boven de aarde zoals de levade en de courbette nog toegepast. Ook wordt voornamelijk met de teugels in één hand gereden, omdat de andere hand vrij moet zijn om bijvoorbeeld een wapen te voeren. Dat maakt dat de historische dressuur een andere opbouw van oefeningen kent dan de meeste ruiters gewend zijn. Zo zijn de zijgangen aan het begin van de opleiding van een paard direct van belang en zijn meer verzamelde oefeningen zoals piaffe en terre-a-terre al snel vanzelfsprekend.

Rossfechten

Eén van de historische disciplines die onze ruiters beoefenen is het rossfechten: het vechten te paard. Dit kan met verschillende wapens zoals zwaarden, sabels, speren, lansen – maar ook worstelen te paard behoort tot de mogelijkheden. Wij trainen met verschillende wapens en technieken en doen ook sparring sessies/vriendschappelijke duels. Wel staat veiligheid van paard en ruiter altijd voorop. Wij trainen daarom doorgaans met speciaal voor historische vechtkunst geproduceerde kunststof oefenwapens en dragen moderne schermprotectie zoals maskers en handschoenen.

Rossfechten op hoog niveau kan complex ogen doordat het beheersen van oefeningen zoals zijgangen en pirouettes in galop vanzelfsprekend is, maar ook voor beginnende ruiters en/of zwaardvechters is deze discipline met de juiste begeleiding heel toegankelijk. De meeste oefeningen kunnen ook in stap gereden worden om van het rossfechten te kunnen proeven. Voor degenen die de smaak te pakken krijgen, blijkt al snel dat ook de meer ambitieuze oefeningen met goede instructie prima haalbaar zijn.

Trainingen & lessen

Clinics met Arne Koets

Sinds 2015 organiseren wij lessen en clinics met Arne Koets in Nederland. Met zijn heldere uitleg en positieve benadering, kan Arne ruiters van ieder niveau en paarden van ieder type en ras de fijne kneepjes van de historische dressuur en het rossfechten leren.


Andere activiteiten

Vanuit onze ervaring als historische specialisten op het gebied van paarden en rijkunst ontplooien wij ook diverse andere activiteiten. Zo werken wij samen met showteams, leveren wij film- en fotodiensten en verzorgen wij demonstraties op evenementen. Wij werken hierin ook samen met De Vereniging voor Historische Rijkunst waar een aantal van onze ruiters aan verbonden zijn.

Op zoek naar historische rijkleding, klassieke tuigage of smeedwerk? Ook hierbij kunnen wij van dienst zijn.

Contact